piątek, 2 listopada 2012

Wiatraczki z serem i pomidorami

Jeśli mielibyście ochotę na oryginalne bułeczki spróbujcie moją wersję wiatraczków. Te bułeczki można podawać do jakiegoś dania ale najlepiej smakują same. 

Składniki:
  • 300 g mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 25 g świeżych drożdży (lub 1 opakowanie instant) 
  • 2 łyżki roztopionego masła 
  • 150 ml ciepłego mleka 
  • 125 g drobno startej mozzarelli 
  • 60 g świeżo startego parmezanu 
  • ok. 10 łyżek koncentratu pomidorowego 
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
Przygotowanie: 

Drożdże rozkruszamy w miseczce, dodajemy cukier, zalewamy połową mleka.Odstawiamy na 10 minut, aż się spienią.
Do wyrabiania ciasta używam maszyny do chleba, rzadko piekę w niej chleb, ponieważ wolę pieczony w piekarniku, ale za to zawsze wyrabiam w niej ciasto drożdżowe.
W tym jest rewelacyjna, ciasto jest wyrobione bardzo dobrze i dokładnie.
Przez te 5 lat nie miałam z nią żadnego problemu, chodzi bezawaryjnie (odpukać). Nie wyobrażam sobie teraz ręcznego wyrabiania ciasta. Maszyna oszczędza mój czas i moje ręce. Wsypujemy do maszynki mąkę i sól, dodajemy masło, drożdże, mozzarellę i resztę mleka, wyrabiamy aż będzie gładkie i elastyczne.
Ciasto przekładamy do miski posmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrastania na ok. godzinę. Po godzinie wkładamy ciasto na arkusz papieru do pieczenia, wcześniej okraszamy mąką i rozwałkujemy na grubość 3 mm. Smarujemy ciasto koncentratem pomidorowym, posypujemy parmezanem i oregano.



Rolujemy ciasto, pakujemy w ten sam papier i wkładamy do lodówki na 15 minut. Wyjmujemy z lodówki, odpakowujemy i kroimy na plastry grubości 1 1/2 cm.Układamy je na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiamy między nimi odstępy.


Zostawiamy do ponownego wyrastania na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Nagrzewamy piekarnik do 200 st C.Pieczemy ok. 15 - 20 minut. Bułeczki powinny się zrumienić.



Podajemy na gorąco lub ostudzone do temperatury pokojowej.

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)

Share:

1 komentarz

soulstorm-everywhere pisze...

jako pyszna przekąska ;)

Kalejdoskop Renaty