wtorek, 13 listopada 2012

Muffiny z cukinią i szczypiorkiem

Muffiny są doskonałe w każdej postaci.Uwielbiam je za to, że są banalnie proste do przygotowania - wystarczy łyżką wymieszać składniki i upiec, więc poradzą sobie z nimi nawet osoby nie przepadające za pieczeniem. Zazwyczaj jadam je w wersji deserowej, jednak tym razem podam przepis na muffiny z cukinią i szczypiorkiem, które stanowią cudowny zamiennik chleba.Te wytrawne babeczki mają to do siebie, że zawsze się udają. 





Składniki (na 12 muffinków):
  • 300 g mąki 
  • 2 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 120 g startego sera parmezanu
  • 2 duze jaja
  • 150 ml mleka
  • 30 ml smietany  
  • 150 g drobno startej cukinii
  • peczek drobno posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka oleju
Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Przgotuj 12 - otworową forme do pieczenia muffinów i w każdy otwór wyłóż formę do muffinek papilotkami (najlepiej sprawdzą się papilotki silikonowe).W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz oraz starty ser. W małej miseczce roztrzep widelcem jajka, wlej mleko, wymieszaj i wlej do miski z sypkimi składnikami, aż składniki się połączą (jeśli zajdzie taka potrzeba możesz dodać więcej mleka). Cukinie i szczypior umyj, osusz. Cukinie razem ze skórką zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, pęczek szczypioru posiekaj na drobno. 


W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki, dodaj warzywa i wszystko dokładnie wymieszaj. Nałóż ciasto do foremek i piecz 20 - 25 minut, aż bułeczki wyrosną.


Muffinki po wyjęciu powinny być złocistobrązowe i dość wyrośnięte. Przełóż babeczki na metalową kratkę i pozostaw do ostygnięcia. Muffinki równie dobrze sprawdzą się jako dodatek do sałatek, bądź jako przystawki.


Share:

Brak komentarzy

Kalejdoskop Renaty