poniedziałek, 4 lutego 2013

Satay z kurczaka z warzywami

Mam dziś dla Was propozycję - satay z kurczaka. Proste szaszłyki z kurczaka z pysznym orzechowym sosem. 
Satay to indonezyjski przysmak, który składa się z marynowanych kawałków mięsa, które są nadziewane na bambusowy patyk.  
Orientalny satay to nic innego jak w Polsce szaszłyk. 




Składniki dla 4 osób:
  • 350 g piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę
  • 125 ml mleka kokosowego
  • 3 łyżki sosu sojowego(2 do marynaty,1 do sosu orzechowego)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 duże łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka cukru brązowego 
  • świeży imbir do smaku
  • 1 cebula
  • 1 cukinia
  • 1 puszka kiełków sojowych
Przygotowanie:

Szykujemy marynatę mieszając 2 łyżki sosu sojowego z 2 łyżkami oliwy z oliwek. Piersi z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę, następnie nabijamy na patyki. Smarujemy kurczaka z każdej strony marynatą i odstawiamy na godzinę. 

Przygotowujemy sos orzechowy. Do garnka wlewamy mleko kokosowe, dodajemy masło orzechowe i sos sojowy. Doprawiamy cukrem i starannie mieszamy całość na małym ogniu do momentu aż się zagotuje. Na końcu dodajemy starty imbir, mieszamy i odstawiamy na bok.

Cebulę obieramy i kroimy w dużą kostkę, cukinię i paprykę w paski. 

Smażymy warzywa na patelni z olejem i kiełkami fasoli, pozostawiając je chrupiące. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Na końcu dodajemy starty imbir.

Szaszłyki grillujemy na ruszcie lub smażymy na patelni grillowej.


Gdy szaszłyki są już usmażone, pędzlem namoczonym w sosie orzechowym smarujemy kurczaka bezpośrednio na grillu.


Serwujemy szaszłyki z kurczaka na smażonych warzywach. Sos poddajemy w sosjerce. 
Potrawę podajemy z ryżem basmati.
Smacznego!




Share:

Brak komentarzy

Kalejdoskop Renaty