sobota, 29 marca 2014

Gnocchi di riso cinesi, czyli chińskie kopytka z mąki ryżowej

Scroll down for English

U mnie dziś nutka azjatycka. Dziś poddam Wam prosty przepis na proste gnocchi di riso cinesi, czyli chińskie kopytka z mąki ryżowej. Nie wiem jak w Polsce, czy można je zjeść w restauracji chińskiej, we Włoszech tak.
Od kiedy je spróbowałam pierwszym razem, stały się one moim ulubionym daniem, którym często zamawiam jak jestem w restauracji chińskiej.
Uwielbiam te kluski ryżowe, są lekkie i mają zwartą konsystencję, prawie gumy, to jest ich główną cechą . Nie wszystkim mogą smakować, taka ich zaleta.
Parę lat temu,właściciel chińskiej restauracji wyjaśnił mi, że te gnocchi, choć proste, są dla narodu chińskiego świątecznym daniem, tradycyjnie spożywanym z okazji ich Nowego Roku.
Próbowałam powtórzyć danie w domu, zawsze wyszło bardzo dobrze, prawie jak oryginał, a może nawet lepiej, bo bez wzmacniaczy smaku i glutaminianu sodu ( który jest szkodliwy dla zdrowia i jest często stosowany w chińskich restauracjach ).
Zapraszam :-)
 




Składniki dla 4 osób:
  • 240 g mąki ryżowej
  • 120 g mąki pszennej
  • 240 ml wody
  • 4 łyżki oleju ryżowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 małe cukinie
  • 3 małe marchewki
  • 1 cebula
  • 100 ml sosu sojowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 cm świeżego imbir do smaku
  • kolendra do smaku
Przygotowanie:

Mieszamy zwykłą mąkę z mąką ryżową. 


Dodajemy wodę. 


Dokładnie zagniatamy. 


Rolujemy ciasto dłońmi, tworząc cylindryczny wałek o średnicy około 4 cm. Spłaszczamy lekko nasz walek i kroimy w poprzek na 0,3 cm plastry. 

Wrzucamy gnocchi na osoloną wodę. Gotujemy 10 -15 minut. Jeśli nasze warzywa nie są gotowe odcedzamy gnocchi do miski z zimną wodą, bo inaczej nam się posklejają.
W międzyczasie szykujemy nasze warzywa. Cebulę obieramy i kroimy w duże paski. Marchewki obieramy i kroimy w poprzek. Cukinię kroimy w duże paski. Ustawimy duży rondel na dużym ogniu, wlewamy olej ryżowy i sezamowy. Gdy olej zacznie dymić, wrzucamy do woka najpierw marchew i cebul
ę i od razu zaczynamy mieszać drewnianą łyżką. Smażymy kilkadziesiąt sekund, cały czas mieszając. Na samym końcu dodajemy cukinię


Teraz musimy doprawić wszystko. Dodajemy starty imbir, doprawiamy sola i pieprzem. Dodajemy gnocchi, doprawiamy kolendrą i dolewamy sos sojowy, mieszamy. 


Podajemy natychmiast!

Smacznego!


Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:) 

In the English version

Gonocchi Chinese of rice flour

Ingredients for 4 people:

  • 240 g of rice flour
  • 120 g of wheat flour 
  • 240 ml water 
  • 4 tablespoons of rice oil 
  • 1 tablespoon sesame oil 
  • 2 small courgettes 
  • 3 small carrots 
  • 1 onion 
  • 100 ml of soy sauce 
  • salt and pepper to taste 
  • 1 cm of fresh ginger to taste 
  • coriander to taste
Preparation:

Mix flour. Add the water. Thoroughly knead. Rolled over the cake with his hands, forming a cylindrical billet having a diameter of about 4 cm. Flatten slightly our shaft and cut crosswise into 0.3 cm slices. Put the gnocchi in the salted water. Cook 10 to 15 minutes.
In the meantime, we're preparing vegetables. Onion peel and cut into large strips. Carrots peel and cut across. Zucchini, cut into large strips. We set a large saucepan over high heat, pour the rice and sesame oil. When the oil begins to smoke, toss the wok first carrots and onions and immediately begin to mix with a wooden spoon. Fry tens of seconds, stirring constantly. At the end, add the zucchini.
Add the grated ginger, season with salt and pepper. Add the gnocchi, season and add the coriander and soy sauce, stir.


Serve immediately!
Share:

3 komentarze

Unknown pisze...

ale fajny pomysł takich jeszcze nie jadłam:)

Anonimowy pisze...

Myślisz, że da radę ulepić je z samej ryżowej? Jadłam takie kopytka w bezglutenowej knajpie i były extra

Kalejdoskop Renaty pisze...

Myślę, że nie będzie problemu :-)

Pozdrawiam serdecznie

Renata

Kalejdoskop Renaty