środa, 29 października 2014

Kalmary zapiekane z migdałami

Dzisiaj mam dla Was bardzo prosty, a przede wszystkim smaczny sposób na przygotowanie kalmarów. Idealne danie na początek imprezy. 
Kalmary możemy przygotować wcześniej, a zapiec przed samym podaniem.
Mogą być podawane jako przystawka lub jako danie główne.
Zapraszam ;-) 


Składniki dla 2 osób:
  • 4 średnio dużych kalmarów 
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 70 g płatków migdałowych 
  • mnóstwo świeżej pietruszki 
  • oliwa z oliwek 
  • 1 ząbek czosnku
Przygotowanie:

Kalmary dokładnie płuczemy i osuszamy. Oczyszczamy kalmary(zobacz kliknij tutaj), oddzielamy tułów od macek. Gdy nasze kalmary są już oczyszczone i tniemy je na pierścienie. Pierścienie i macki zalewamy oliwą z oliwek. Nie musza być pokryte w pełni , tylko, muszą byc dobrze naoliwione. Dodajemy ząbek czosnku przecięty na pół, doprawiamy solą i pieprzem i pozostawiamy na 30-40 minut.
Bierzemy duży rondel, który jest w stanie pomieścić wszystkie kalmary, nie pozwalając im się nakładać. Rozgrzewamy piekarnik do 150 °.
Wrzucamy do rondla nasze marynowane kalmary w zalewie oliwnej. Dodajemy do kalmarów bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki i płatki migdałowe. Przykrywamy folią i pieczemy przez 10 minut.
Po tym czasie, zdejmujemy folię i pozostawiamy następne 10 - 15 minut zwiększając temperaturę do 160 °. Oczywiście czas może się różnić w zależności od wielkości kalmarów oraz mocy kuchenki.
Podajemy na gorąco !


Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)

Share:

Brak komentarzy

Kalejdoskop Renaty