czwartek, 19 lutego 2015

Clafoutis z jabłkami i cynamonem

Dziś chciałabym Wam zaproponować mój przepis na clafoutis z jabłkami pachnący cynamonem.
Ciasto jest mięciutkie, pachnie jesiennie jabłkiem i cynamonem. ... jest wilgotne, słodkie, a połączenie jabłka i cynamonu moim zdaniem to połączenie idealne.
Clafoutis to wariant klasycznego francuskiego deseru, pochodzącego z regionu Limousin.
Deser zwykle przygotowywany z mleka, jajek, cukru i ze świeżych sezonowych owoców.
To coś w rodzaju słodkiego omletu z owocami.
Ciasto idealne na tę porę roku.
 
Zapraszam;-)

Składniki na formę o średnicy 23 cm:
  • 2 jabłka
  • 2 jajka
  • 50 gr mąki
  • 100 gr cukru
  • 250 ml mleka
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • 35 g masła
  • 2 łyżki cynamonu
  • cukier brązowy do karmelizacji
  • cukier puder do posypania
  • masło do wysmarowania tortownicy
Przygotowanie: 

Szykujemy tortownicę o średnicy 23 cm, smarujemy masłem.
Zaczynamy od przygotowania jabłek. Myjemy i obieramy jabłka. Kroimy na pół. Usuwamy pestki i kroimy w plastry.
W patelni rozpuszczamy masło i smażymy jabłka 5 minut z łyżeczkę cynamonu. 

W misce mieszamy mąkę, cukier i łyżeczkę cynamonu.
Następnie dodajemy dwa jajka

i mieszamy za pomocą trzepaczki.
Dodajemy szczyptę soli, łyżeczkę ekstraktu z wanilii i zimne mleko, mieszamy trzepaczką.
Układamy na dnie formy jabłka, 

zalewamy ciastem. 
Pieczemy w temperaturze 180°C przez 40 minut, aż clafoutis będzie dobrze rumiany lub do momentu gdy włożymy wykałaczkę do ciasta i będzie ona czysta.
5 minut przed zakończeniem, posypujemy clafoutis dużą ilością cukru i umieszczamy w piekarniku z grillem karmelizując w ten sposób cukier na powierzchni.
Posypujemy cukrem pudrem. 


Smacznego!
 
Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-) 

 
Share:

1 komentarz

gin pisze...

Z jabłkami i cynamonem musiało smakować bajecznie :)

Kalejdoskop Renaty