czwartek, 7 lipca 2016

Ciasto drożdżówe z truskawkami w kształcie warkocza

Dziś proponuje Wam pyszne ciasto drożdżowe z truskawkami w kształcie warkocza.
Delikatne, lekko słodkie z mieszanką serków. Idealne na drugie śniadanie lub podwieczorek. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe ze szklanką mleka.
Łatwe w przygotowaniu a zamiast truskawek możecie użyć innych owoców sezonowych.
Przed podaniem proponuję posypać ciasto cukrem pudrem, będzie jeszcze smaczniejsze.
Zapraszam ;-)
Ciasto drożdżówe z truskawkami w kształcie warkocza

Składniki na ciasto:

  • 380 g mąki
  • 7 g drożdży instant 
  • 50 g cukru 
  • 60 g masła 
  • 125 ml letniego mleka 
  • 1 jajko lekko roztrzepane 
  • skórka ze startej cytryny 
  • szczypta soli 
  • 1 żółtko
Dodatkowo:
  • 300 g truskawek
  • 2 łyżki dżemu jagodowego 
  • 1 cukier waniliowy 
  • 2 łyżki cukru 
  • 110 serka philadelphia 
  • 110 g serka mascarpone 
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

W małej misce mieszamy letnie mleko, cukier i drożdże, następnie odstawiamy miskę w ciepłe miejsce na 20 minut, aż rozczyn podrośnie.
W międzyczasie przesiewamy mąkę do dużej miski. Po wskazanym czasie wlewamy mieszaninę do dużej miski zawierającą mąkę, dodajemy skórkę z cytryny, szczyptę soli, roztopione masło i roztrzepane jajko.
Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1 – 2 godziny. Ciasto powinno podwoić w tym czasie swoją objętość.
Do wyrabiania ciasta użyłam maszyny do pieczenia chleba, zawsze tak robię z ciastem drożdżowym.
W międzyczasie myjemy truskawki, obieramy i kroimy na plastry.
W małej miseczce mieszamy cukier waniliowy z serkiem mascarpone i philadelphia.
Po tym czasie wyciągamy ciasto na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkujemy.
Moje ciasto miało kształt prostokąta o wymiarach 33 × 28 cm.
Za pomocą linijki i noża dzielimy ciasto tak jak na zdjęciu, to znaczy zostawiamy 8 cm na farsz i 10 cm po bokach na warkocz.
Boki dzielimy na równe prostokąty o szerokości 2 cm tak jak na zdjęciu.
Smarujemy ciasto najpierw farszem z dwóch serków,
Ciasto drożdżówe z truskawkami w kształcie warkocza


pózniej dżemem jagodowym. 
Ciasto drożdżówe z truskawkami w kształcie warkocza

Następnie układamy truskawki. 
Ciasto drożdżówe z truskawkami w kształcie warkocza

Z pasków robimy w miarę ciasny splot. 
Ciasto drożdżówe z truskawkami w kształcie warkocza
Zamykamy warkocz po obu jego końcach.
Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym żółtkiem.
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C.
Pieczemy ciasto przez około 40 minut, az stanie się złocisto - brązowe.

Smacznego!


Spodobał Ci się tekst? Teraz czas na Ciebie. Będzie mi miło, jeśli zostaniemy w kontakcie: 

  • Odezwij się w komentarzu, dla Ciebie to chwila, dla mnie to bardzo ważna wskazówka.
  • Jeśli uważasz, że wpis ten jest wartościowy lub chciałbyś podzielić się z innymi czytelnikami – udostępnij mój post – oznacza to, że doceniasz moją pracę. 
  • Bądźmy w kontakcie, polub mnie na Facebooku. Codziennie nowe zdjęcia, inspiracje, ciekawe informacje. 
  • Dołącz do mojej grupy Włochy po mojemu.
  • Śledź mnie na Instagramie @kalejdoskoprenaty
  • Otrzymuj ‚List z Włoch’ zapisując się na newsletter

Pozdrawiam 


Renata
Share:

3 komentarze

Zakochana babeczka pisze...

Pięknie wyrośnięte ^^ Uwielbiam drożdżowe wypieki :)

Anonimowy pisze...

Mniam mniam! Zrobię z malinami to tego mamy dużo! ;)

Pozdrawiam!

Co w kredensie piszczy pisze...

Piękne muszę koniecznie zrobić pozdrawiam :)

Kalejdoskop Renaty