7 czerwca 2017

Tarta z truskawkami z kremem ciastkarskim

Kruchy spód, aksamitny krem a do tego słodkie truskawki – to przepis, który musicie spróbować!
Po prostu niebo w buzi!
Niekłopotliwa, stosunkowo lekka... przepis na kulinarne cudo.
Zapraszam :-)

Składniki na formę 27cm:
Na ciasto:

  • 200g mąki
  • 100 g cukru
  • 100g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • szczypta soli
Na krem:
  • 300 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 75g cukru pudru
  • 27g skrobi kukurydzianej
Do dekoracji:
  • 500 g truskawek
Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy miękkie masło pokrojone na kawałki, szczyptę soli, startą skórkę z cytryny oraz jajko.
Zaczynamy wyrabiać. Wyrabiamy na elastyczną masę. Jeśli będzie zbyt suche, dodajemy troszeczkę lodowatej wody. Gdy zagniatane ciasto zbije się w kulę, starannie owijamy je folią do przechowywania żywności i wkładamy do lodówki na 60 minut. 
W międzyczasie szykujemy truskawki. Truskawki dokładnie myjemy, osuszamy i zdejmujemy szypułki.
Formę do tarty smarujemy masłem i posypujemy mąka.Teraz wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki i delikatnie rozwałkowujemy z obu stron na blacie posypanym mąką (rozwałkowane ciasto musi być nieco większe niż forma). Formę wykładamy ciastem, które dokładnie dociskamy do dna i brzegów formy. Za pomocą noża usuwamy nadmiar ciasta. 



Przykrywamy pergaminem i obciążamy fasolkami ceramicznymi albo suchą fasolą.
Następnie pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni, następnie wyciągamy ciasto z piekarnika, zdejmujemy papier z obciążonymi fasolkami ceramicznymi i wkładamy na następne 10 minut.
W międzyczasie robimy kremem ciastkarski (crema pasticcera). Podgrzewamy mleko. W naczyniu, które potem możemy ustawić na gazie, ubijamy żółtka z cukrem na sztywny kogel mogel. Dodajemy stopniowo skrobię kukurydzianą, ciągle mieszając. Wlewamy mleko, cały czas mieszając i ustawiamy na gazie. Podgrzewamy, cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje.
Wyciągamy ciasto z piekarnik. Smarujemy najpierw ciasto kremem ciastkarskim, później układamy warstwy trukawek. Zacznamy od zewnątrz do środka.
Spodobało się ? Podaj dalej!

Zapraszam do dołączenia mojej grupy facebookowej - Włochy po mojemu ;-)

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)

6 komentarzy:

  1. Wygląda pięknie muszę ją wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pożarłabym nawet wieczorowa pora :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie robię ciasto kruche i szukałam kremu. Po pół godzinie mowie, zajrzę na kalejdoskop może coś tu znajdę i pierwszy wpis jest! Pędzę robić krem! Dziękuję :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny przepis, a prezentacja... bajeczna! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam ten krem. I jeszcze truskawki :) mniam mniam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.